[...] na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy [...]
Rozczytywałem się, w tym temacie i wiem, że są produkty, które by je spalić potrzeba więcej kalorii, niż same posiadają. "przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Krótko mówiąc oznacza to, że trawimy pokarm długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc dany pokarm" przykłady: - [...]
Prace pisałem jakiś czas temu na konkurs niestety nie udało mi się zająć dobrego miejsca ale może komuś będzie się chciało poczytać Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów [...]
[...] ryżu, który trawi się szybko lub średnio szybko filiżanką brokuł zwolni tempo trawienia ryżu.(...) tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zawierającego tłuszcze np. kurczaka, mięsa, całych jaj z jakimi bądź węglami zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo możesz [...]
[...] zapachu. Zwalczanie tkanki tłuszczowej Zamiast tłustej wędliny wybierz wędzonego łososia. Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega-3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu. Dodaj kakao kakao proszku do szejku proteinowego lub owsianki. [...]
[...] K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym korzystniejszy jest jego wpływ na układ [...]
[...] glownymi zrodlami protein w tym czasie powinny byc dla nas bialka jaj, chude ryby, piersi z kurczat, i proteiny w proszku(najlepiej serwatka). Nie bede sie rozpisywal jakie funcje pelnia proteiny w naszym organizmie, kazdy powinien wiedziec ze azot pochodzacy z w.w. wchodzi w sklad tkanek, bialka buduja hormony itp. Ponadto taki stosunek [...]
[...] poniżej, pozwoli na zachowanie odpowiedzialności, motywacji w drodze do pełnej przemiany Twojego ciała. Krótko mówiąc, sukces pozostawia ślad. V-dietrzy oceniają zmiany jakie zaszły w ich ciele, dzięki czemu mogą dokonać potrzebnych korekt, które pozwolą im osiągnąć zakładany cel. Nie myśl o tym, zrób to! Poniżej prezentujemy te cztery [...]
[...] spacer a nie trucht? Bo masz odpocząć, a nie się męczyć. Spacer w przeciwieństwie do biegu nie podwyższy Tobie poziomu kortyzolu, oszczędzi układ nerwowy, a zachowa korzyści jakie oferuje Tobie bieg – odżywi stawy i mięsnie, poprzez poprawę krążenia. Oczywiście, oprócz spaceru jest wiele innych możliwości – spokojne pływanie, nordic walking, [...]
[...] rozwiązaniem. 19. MLEKO Mleko jest najzdrowszym pokarmem. Zawiera wszystkie niezbędne dal organizmu składniki. Można by żyć prawie samym mlekiem. Z trzech rodzajów białek, jakie znajdują się w mleku, najważniejsza jest, ze względu na wysoką wartość biologiczną, kazeina. Występuje ona pod postacią kazeinianu wapnia, zawiera liznę i kwas [...]
[...] nieprzetworzone, świeże i urozmaicone. WOLNE RODNIKI Ostatnio w wielu publikacjach, audycjach radiowych i telewizyjnych pojawia się pojęcie wolnych rodników i szkodliwości, jakie niosą one dla zdrowia. Czym właściwie są te wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian [...]
[...] 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku dniach przeanalizuj, czy ilość kalorii jest zgodna z zaleceniami. Jeśli zjadłeś zbyt dużo - pomyśl, jakie popełniłeś błędy. Podkreśl na czerwono produkty, które były w Twojej diecie niewłaściwe i należy zastąpić innymi, o mniejszej kaloryczności. PAMIĘTAJ: dobry skutek [...]
[...] 0 - 5) Kalorie spożyte w ciągu całego dnia podlicz wieczorem. Po kilku dniach przeanalizuj, czy ilość kalorii jest zgodna z zaleceniami. Jeśli zjadłeś zbyt dużo - pomyśl, jakie popełniłeś błędy. Podkreśl na czerwono produkty, które były w Twojej diecie niewłaściwe i należy zastąpić innymi, o mniejszej kaloryczności. PAMIĘTAJ: dobry skutek [...]
[...] Kończąc- albo dopiero zaczynając? - na zespole metabolicznym. /SFD/2017/3/2/89d2da609c164d878c9cb324dc9a78d7.jpg III) Iffym powoduje pogorszenie stanu zdrowia. Może jakieś badania na potwierdzenie tej tezy? czy może jest to oparte na obserwacji otyłych grubasów ze stanów. IIFYM osoby wysportowanej i zdrowej = dieta przeciętnego grubasa [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
Racjonalne diety przygotowują specjaliści w dziedzinie żywienia. Są one oparte na rzetelnych badaniach, oceniane pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Coraz więcej ludzi na świecie ma problemy z nadwagą i otyłością. Większość z nich z różnym skutkiem, najczęściej nie najlepszym, stara się [...]
[...] zasycą niż 2 batoniki o tej samej wartości kalorycznej. Na pewno po kolejny posiłek sięgniemy dużo później po pizzy niż po batonikach. Dodatkowo w fastfoodzie znajdziemy jakieś składniki odżywcze natomiast słodycze to puste kalorie. Dodatkowe pytania: 1. Ile ćwiczyć? Nie przesadzać z treningiem bo szybko się zniechęcimy. Chcąc schudnąć [...]
[...] naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla [...]
[...] Makaron nie tuczy, jest źródłem wartościowych składników spożywczych (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym [...]